ВАШАТА ЦЕЛ Е ДА ГОВОРИТЕ БИЗНЕС НЕМСКИ С ЛЕКОТА И УДОВОЛСТВИЕ?

Или всъщност искате да спечелите доверието на Вашите немски бизнес партньори?

За мен

_MG_0350-Bearbeitet_rund_380x253

Die gleiche Sprache schafft die gleichen Chancen! 

Здравейте! Добре дошли на страницата на business-nemski!

Щом аз и Вие се срещаме тук, значи имаме вече един общ интерес – немския език. Този език ни придружава по един или друг начин и е важен елемент в нашето ежедневие. Ние сме очаровани от него, но и амбициозни в стремежа си да го владеем на високо ниво.

Немският ме „преследва“ от 6-годишна възраст. Тогава започнах да го уча и с времето установих, че езикът и усъвършенстването му са основна част от моето лично и професионално развитие. Всеки път, когато правех следващата крачка, установявах, че езикът е най-добрата предпоставка, която ми помага да постигна това, което искам.

Казвам се Василена и признавам, че съм германофил.

Преди да дойда в Германия за първи път учех езика вече от 10 години. Въпреки това през първите седмици не разбирах ПОЧТИ НИЩО от това, което се говори около мен. Бях отчаяна, защото тогава участвах е едногодишна програма за разменни начела и не знаех, как ще „оцелея“ една година така.

Оттогава минаха 16 години и междувременно владея езика перфектно. Успях да постигна целите си – да завърша следването си в Германия и да работя за една от най-големите немски компании. Но все още си спомням чувството на неловкост и безпомощност, когато за първи път попаднах в немска среда.

_MG_6810
на бала по случай дипломирането

Въз основа на моя личен опит аз съм убедена, че немският е изключително мощен инструмент за постигането на цели в немскоговорящите страни или при общуването с немскоговорящи партньори. Задължително е да използваме езика, когато искаме да постигнем повече в сферата на нашето развитие.

Немският език ни дава не само възможността да разбираме какво се говори, а е и ключ към културата на съответната страна. Единствено чрез владеенето на езика, ние можем да се докоснем и вникнем в начина на мислене и действие.

Това е особено важно тогава, когато работим с немскоговорящи партньори, в немски фирми в България или в Германия. Аз съм убедена, че когато бизнес-партньори говорят на „един език“, то тогава комуникацията между тях е по-ефективна и за двете страни.

Моите убежденияСъс страницата business-nemski искам да Ви помогна да научите бизнес немски перфектно, с помощта на изпитани от мен методи и възползвайки се от моя опит. Вярвам, че това ще Ви помогне да постигнете Вашите цели.

Как се стигна до тук?

Когато някой от моите немски приятели и познати с учудване ме попита как така говоря немски без акцент, въпреки че не съм родена и израстнала в Германия, аз отговарям, че това се дължи на моята нагласа спрямо езика.

Немският за мен не е чужд език, а логична комуникационна връзка с всеки, който го говори и с когото искам да установя равноправен контакт. Моят стремеж никога не е бил само да говоря немски, а да го усещам и владея напълно – граматично, устно, писмено и фонетично.

Целта ми винаги е била да постигна повече, да впечатля със знанията си и да спечеля доверието на моите партньори в разговора. Имайки предвид, че германците са особено впечатлени и добронамерени, когато някой говори родния им език перфектно, аз винаги целенасочено съм търсила възможности за развитието на моите езикови способности.

Целта да говоря немски перфектно постигнах след около 2 години в Германия. Моята стратегия – постоянен контакт само с немско-говорящи, отвореност към нови прежиявания и търсене на контакти. Всеобщият предразсъдък, че германците са недостъпни и дистанцирани не се подтвъри въз основа на моя опит. Аз имам щастието да познавам много хора, отворени към света и други култури, заинтересовани от общуването с мен и възприемащи ме като една от тях. И това всичко се дължи и на факта, че говоря немски без акцент.

За първи път заминах за Германия на 16 години с програмата за ученически обмен Youth For Understanding (YFU) за една година преди за завърша средното си образование в Езиковата гимназия в Ловеч. Живеех в немско семейство, посещавах немска гимназия, научих езика и се докоснах до културата.

По-късно, когато започнах икономическото си следване в техническия университет в Дрезден, идването ми в Германия беше така естествено както и завръщането всеки път в България. След дипломирането ми работих повече от 6 години за големи немски концерни. Имах възможността да опозная бизнес правилата и работните отношения. Днес, 16 години по-късно, мога да кажа, че съм дете както на българската, така и на немската култура. Ich bin in beiden Welten zu Hause.

Към моите сфери на развитие принадлежи не само езикът, а и икономиката. Последният ми работодател беше водеща компания в сферата на IT услугите. Работех в икономическо-правния отдел и имах възможността да добия опит както в немското търговско право, така и с техническите попнятия в света на интернет-услугите. Ето защо воденето на преговори, разглеждането на документи за търг, тълкуването на съдържанието на търговски договори, презентирането на документи, модерацията на срещи и реферирането на немски са теми, които познавам от личния си опит.

Като погледна назад в развитието си установявам, че съм извървяла пътя към перфектното владеене на езика с помощта на други хора, които са били мои пътеводители и от които съм се учила. Без примера на тези вдъхновители днес нямаше да съм тук, където съм сега. Затова стремежът ми е с тази страница аз самата да помогна на Вас да усъвършенствате своя бизнес немски и така да установите отношения с немски бизнес партньори или да доведете вече съществуващи икономически връзки до едно ново ниво.

Тук ще намерите както специфични думи и изрази в икономическата сфера, така и различна информация за немската (бизнес) култура. В основата на текстовете на тази страница са заложени моят професионален опит в немски компании и личните ми преживявания в Германия. Аз съм убедена, че за да владеете езика перфектно, трябва не само да го говорите, а и усещате. Чувството за езика се развива най-бързо, когато го възприемате и усмисляте с всичките си сетива – чрез четене, слушане и говорене.

Когато преодолеете езиковата бариера, и Вашият комуникационен партньор усети, че Вие го разбирате на високо ниво, то той от този момент нататък се съсредоточава върху съдържанието на вашия разговор, а не върху това как въобще да комуникира с Вас. Всъщност това е, което искате да постигнете – да го убедите, че Вие сте правилния бизнес партньор.

Защо правя точно това?

Убедена съм, че работещата икономика е една от основите, с помощта на които можем да създадем по-добро бъдеще. Международните отношения създават нови възможности и градят мостове между културите. Отношенията между Германия и България имат дълга традиция, а в днешни дни е по-важно от всякога да поддържаме и изграждаме създадените връзки. Те неизменно са предпоставка за още повече шансове за български фирми на немския пазар. Нека работим за една Win-Win-ситуация и за двете страни.

Viel Spaß beim Lesen und Lernen!

Ein Interview mit mir finden Sie hier.

 

Abonniere meinen Newsletter! Dann bekommst Du jede Woche ein Lern-Video von mir. Als Geschenk erhältst Du zusätzlich eine Liste mit Business-Deutsch-Telefonphrasen mit englischer Übersetzung. KOSTENLOS.

Sicherheit hat oberste Priorität. Deine Daten werden nicht weiterverkauft. Mehr Infos zum Datenschutz findest Du auf der Seite "Datenschutzerklärung".