DEIN ZIEL IST ES BUSINESS-DEUTSCH MIT LEICHTIGKEIT ZU SPRECHEN?

Lerne Business-Deutsch und erreiche Deine beruflichen Ziele

Как ученето на немски ще Ви се отдава по-лесно – 4 основни предпоставки

Как ученето на немски ще Ви се отдава по-лесно – 4 основни предпоставки

Най-вероятно имате вече познания по немски език. Може би сте посещавали интензивни курсове, дългосрочни програми за обучение или сте започнали да изучавате немски още в училище. Въпреки това в подсъзнанието Ви все още се върти мисълта: „Не мога да говоря немски както ми се иска“ или „Не говоря добре и затова предпочитам английски“ или „Уча от толкова години, пък все се замислям и ми е трудно“. Немският за Вас винаги е придружаван с неловкото чувство на провал. Колкото повече го учите, толкова повече имате чувството, че не го знаете. Преследвате го, а той все Ви убягва. Пак грешен определителен член, нов глагол с неправилно спрягане, а да не говорим за глаголите с предлози – те са пълна мъгла.

Ако се идентифицирате с това, което описах по-горе, сигурно ще се съгласите и с това, че тази картина като цяло е доста песимистична. Обърнете внимание как тези описания буквално натежават на редовете. Сигурно сте въздъхнали един-два пъти и установили, че ситуацията е точно такава – очевидно безнадеждна.

Аз Ви предлагам да направим заедно един експеримент. Опитайте се да погледнете обективно на мислите, които Ви минават през главата, когато става въпрос за немски. Това позитивни или негативни мисли са? Подобрява ли ви се настроението или по-скоро се отчайвате и приемате, че немският не е особено очарователен, но необходимо „зло“ по пътя към постигането на Вашите цели? Какво Ви прави впечатление при тези размишления?

На мен ми прави впечатление, че тези мисли са Вашите мисли. Вие ги създавате и вярвате в тях. Може би сте чули и някой друг Ваш близък или приятел да споделя с Вас, колко е труден немският и че трудно се научава. Щом той го казва и Вашият опит до сега е такъв, то тогава това сигурно е вярно. По какъв начин се отразяват тези субективни вярвания върху действителното Ви отношение към езика? Притеснявате се да го говорите, защото знаете, че ще направите грешки. Избягвате ситуации, в които се налага да покажете знанията си, защото те никога не са достатъчни. Избягвате да се занимавате с езика в свободното си време, защото Ви разваля настроението. Само ако имате някакво домашно – правите го, но не с особено желание. Гледате на него като досадно задължение.

Вие не сте сами. Забелязвам, че тези убеждения са по-скоро универсални, отколкото изключение. Разбира се, има известно основание немският език да се нарече труден с оглед на граматиката и определителните членове, които следват своя собствена логика (или тя напълно липсва). Естествено е, че владеенето на един език изисква сериозно занимаване с него и учене наизуст. Това са безспорни факти, които не могат да се премахнат с магическа пръчка. Но аз съм убедена, че има няколко основни предпоставки, които влияят върху това, до колко нашите усилия да научим и говорим немски, са успешни.

Фокус върху същинската цел

Убедена съм, че за да постигнем нашите цели, първо трябва да сме наясно с това, какво ни мотивира, кои точно наши мотиви стоят зад целите. Защо искате да говорите перфектно немски? Може би става въпрос за работа в Германия, за по-високо платено работно място в немска фирма в България или за по-лесна комуникация с немскоговорещи клиенти. А може би имате собствен бизнес и често пътувате до Германия. Искате да сте наясно с това, което се случва около Вас. Искате да  впечатлите Вашите бизнес партньори. Може пък и вече да живеете в Германия, но Ви липсват социалните контакти. В офиса разговаряте с колегите си на английски, но те говорят помежду си немски. Чувствате се неловко на общи мероприятия. Искате да добиете самоувереност и да спечелите нови познати и приятели? Каквато и да е крайната цел, то тя не е само просто да владеете немски. Вие учите езика, защото той е инструмент за постигането на Вашите цели. Или както описвам в тази статия за страницата SmartMoney.bg, езикът е актив.

Моят съвет е да се съсредоточите върху Вашите мотиви и същинска цел, а не върху това колко е труден езикът. Това, че немският е труден, не трябва да бъде Вашият основен фокус. Вашият фокус е изцяло насочен върху крайната цел. Тогава мотивацията Ви за учене и усещането към езика добиват съвсем нова основа.

Малко по-малко, но постоянно

Това е нещо познато: Новата година започва и Вие се заричате да отслабнете, да откажете цигарите, да намерите нова работа, да спортувате повече, да не работите толкова много и т.н. Правите план как да подходите, виждате ясно целта си пред Вас, вдъхновени сте и нямате търпение да започнете с осъществяването. Три-четири седмици всичко върви по план. Записвате се на фитнес, подновявате си CV-то, намалявате сладките и захарта, не си купувате цигари. После постепенно Ви настига ежедневието с нормалните стресови ситуации или изпитвате първите разочарования по пътя към целта. Кантарът не помръдва, получавате отрицателни отговори от фирмите, в които кандидатствате или пропускате все по-често вечерните си посещения на фитнеса. Така постепенно си възвръщате старите навици. До следващата нова година, когато всичко започва отначало. Липсва Ви постоянството и умението да доведете нещата до край. А точно това е тайната на успеха.

Така е и с ученето на немски. Настоящият курс свършва, не се записвате на следващ. Идва лятото, не Ви се ходи на вечерен курс. Отлагате ученето, защото честно казано, не е особено забавно. Все ще дойде един ден, в който ще започнете сериозно. В седмицата обаче няма такъв ден като „един ден“. Тоест този ден не идва никога.

Проверете тогава пак Вашата мотивация (точка 1). Ако виждате ясно целта си и тя в момента има висок приоритет за Вас, започнете да отделяте малко време в ежедневието си за изучаването на езика. Дали това означава, че ще се запишете пак на курс или на уроци или дори че ще си купите книга на немски, от която всеки ден ще четете по-малко, не е определящо. Важно е постоянното занимаване с езика.

Отделете за това поне 15 минути на ден. Дори и да научите само една дума, един израз, едно граматическо правило през това време – това е още една крачка в посока към целта. Ако всеки ден учите по 15 минути, на края на годината ще сте се занимавали 90 часа с немски!

Колко перфектно може да е перфектното?

Каква е Вашата дефиниция на перфектно владеене на езика? Какво искате да постигнете? Да говорите свободно или да водите кореспонденция? Да говорите по телефона без да се замисляте или да водите преговори? Да се оправяте в ежедневието или да напишете дисертация на немски? Това са още индикатори, с помощта на които можете да конкретизирате Вашата цел. Колкото по-ясна е тя, толкова по-лесно ще Ви се отдава ученето и толкова по-доволни ще сте от резултатите, които постигате.

Ако искате да подобрите писмения немски, се съсредоточете върху самостоятелното съставяне на текстове. Пишете кратки текстчета, имейли, преписвайте пасажи от Интернет или от учебници. Пускайте си немски клипове и се опитвайте да записвате казаното като диктовка.

Ако целта Ви е да говорите свободно, то тогава наблягайте на слушането и четенето. Слушайте новини на немски и четете страници или книги на немски. Дори и да не разбирате всичко. Това не трябва да ви отчайва. Чрез постоянната конфронтация с езика Вие ще започнете да свиквате със звученето му. Ще улавяте думи, които са Ви познати. Така ще започнете да разбирате контекста на изказванията. Имитирайте начина на говорене. Повтаряйте фразите, дори и да нямате време да търсите значението им.

Възползвайте се от всяка възможност да говорите с някой друг на немски. Ако Ви се отдаде такава, не се колебайте – говорете. Заобиколете се от езика и той постепенно ще се окаже не толкова непознат и непроницаем.

Приемете предизвикателството

Както забелязахте, целта на тази статия не е да Ви даде съвети за по-лесно запомняне на определителните членове или как да научите немски само за 3 месеца. Посланието е, че нашата нагласа е това, което определя успеха ни в обучението. Приемете правилната гледна точка и оставете зад себе си другите предразсъдъци за езика.

От днес, щом чуете немски, си казвайте „Deutsch macht Spaß. Es bringt mich näher an meine Ziele.“

 

П.С. Тази статия е част от блог-парада на моя блогър-колега Ян. Той покани други онлайн-коучове по немски език да споделят съвети как може да се научи немски по-лесно. На тази страница ще намерите и другите статии на тази тема (www.easy-deutsch.de/tipps-zum-deutsch-lernen/)

Кои са Вашите тайни при ученето на езика? Какво Ви помага и какво Ви пречи? Ще се радвам да го споделите с мен в коментарите.

Foto ©Kyle Broad / Unsplash.com

2 Responses to Как ученето на немски ще Ви се отдава по-лесно – 4 основни предпоставки

Schreibe einen Kommentar

Abonniere meinen Newsletter und erhalte jede Woche ein neues Lern-Video. Zusätzlich bekommst Du eine Liste mit Business-Deutsch-Redewendungen. KOSTENLOS.

Meine besten Tipps zum Deutschlernen

Abonniere meinen Newsletter! Dann bekommst Du jede Woche ein Lern-Video von mir. Als Geschenk erhältst Du zusätzlich eine Liste mit 28 Business-Deutsch-Redewendungen. KOSTENLOS.

Sicherheit hat oberste Priorität. Deine Daten werden nicht weiterverkauft. Mehr Infos zum Datenschutz findest Du auf der Seite "Datenschutzerklärung".