DEIN ZIEL IST ES BUSINESS-DEUTSCH MIT LEICHTIGKEIT ZU SPRECHEN?

Lerne Business-Deutsch und erreiche Deine beruflichen Ziele

6 Популярни въпроса при интервю за работа в Германия

6 Популярни въпроса при интервю за работа в Германия

„Wie viele Briefkästen der Deutschen Post stehen auf den Straßen Deutschlands?“. Този въпрос бил зададен на кандидат за консултантска позиция, който се явил на интервю за работа в PricewaterhouseCoopers във Франкфурт. Хм. Питаш се „Това ли ме очаква на следващото интервю?“ Защо кандидатът за това място трябва да има познания относно броя на пощенските кутии в Германия?

За съжаление не мога да ти отговоря, но мога да те успокоя, че този въпрос не е един от стандартните, които се задават по време на интервю. За щастие подобни, меко казано объркващи питания са по-скоро изключение. Тяхната цел е да те провокират и подведат, за да дадеш необмислен отговор. Или да се паникьосаш, което е пагубно по време на интервю. За да избегнеш подобни изненадващи ситуации в интервюто, е изключително важно да си добре подготвен за разговора. В тази статия ще ти разкрия 6 основни въпроса, които често са предмет на интервю, когато кандидатстваш за работа в немска компания.

Ето защо е важно за теб да се подготвиш предварително за интервюто

Нека изхождаме от факта, че интервюто ще се проведе на немски. Ти вече имаш познания по езика и можеш да разговаряш, но предизвикателството тук е да намериш правилните думи за тази определена ситуация. Допълнително идва притеснението, че се явяваш на интервю. По тези причини изходната позиция при кандидатстване в немска фирма е двойно сложна. Ето защо е необходимо да се подготвиш предварително. Ако успееш да покажеш какво можеш (на добър немски), то шансовете ти за успех се увеличават.

Няма правилни отговори. Всичко е въпрос на добра подготовка.

Всеки мениджър на човешки ресурси има различна тактика и индивидуален подход към кандидатите. Зададените въпроси зависят също от това, за коя позиция кандидатстваш. За ръководни постове е вероятно да се провежда и така нареченият Accessment Center, който трае от един до два дни и при който кандидатите за работа получават различни по естество задачи.

За съжаление не съществува каталог с правилните отговори, който да ти даде сигурност за успех. По-скоро е важно да отделиш време преди разговора, за да подготвиш различни сценарии от въпроси и отговори. Имай предвид, че целта на интервюто е фирмата да добие лична представа за теб и да си създаде правилно впечатление, дали ти си подходящ нов служител, който изпълнява изискванията на дадената позиция. С оглед на това отговорите ти трябва да са автентични и да отразяват твоята нагласа. За да можеш да реагираш гъвкаво в тази ситуация, подготви ги писмено.

Предварителен списък с въпроси и отговори

Когато преди няколко години се явявах на интервю за работа, аз реших да подходя по следния начин при подготовката. Записвах си различните въпроси, които намирах в Интернет или чувах от познати. В Ексел направих списък от тези въпроси. В една колона въпросите, а в друга – съответно моите отговори. Това от една страна изключително ми помогна да се подготвя за интервюто, а от друга да преодолея притеснението си. Преглеждайки каталога от въпроси и повтаряйки отговорите отново и отново, аз имах чувството, че съм максимално подготвена. Интересното е, че преди време отворих този файл и се зачетох от любопитство. Много от отговорите бих могла да използвам веднага отново при следващ разговор. Инвестираното време не е било напразно.

Затова и моят съвет към теб е да постъпиш по същия начин. Направи си писмен списък с въпроси и твоите отговори. Формулирай на спокойствие твоите изречения на немски. Научи ги до толкова, че да можеш свободно да ги преразказваш. Така винаги ще имаш подходящ отговор, дори да бъде зададен и въпрос, който липсва в списъка ти. С упражнение ти лесно ще можеш да асоциираш информацията и да формулираш спонтанно отговори на нови въпроси.

Ето някои от стандартните питания, които можеш да очакваш.

Въпроси по време на интервюто

1.Erzählen Sie etwas über sich.

Разкажете нещо за себе си.

Този въпрос често се задава в началото на разговора и служи за създаването на по-непринудена атмосфера. При това целта не е да се преразкаже всичката информация, която е написана в CV-то. Твоят събеседник вече е запознат с нея. При този въпрос е важно да изтъкнеш факти от професионалното и лично си развитие, които те отличават от другите кандидати. Поясни, кои са основните и важни стъпки в твоята биография.

2. Warum wollen Sie bei uns arbeiten?

Защо искате да работите в нашата компания?

На пръв поглед този въпрос изглежда лесен, но всъщност изисква задълбочено занимание, както с компанията, където кандидатстваш, така и с твоята мотивация да работиш точно там. Помисли предварително кои са твоите мотиви да кандидатстваш за това място. Твоят събеседник се интересува най-вече от това, до колко си въодушевен от фирмата. Изложи ясно, защо кандидатстваш тук, без преувеличени хвалебствия.

3. Was sind Ihre größten Stärken/Schwächen?

Кои положителни/отрицателни черти Ви отличават? или буквално Кои са силните/слабите Ви страни?

Обикновено е лесно да се изброят положителните характерни черти, но когато разговорът опре до недостатъците, започваме да се потим. В Германия кандидатите често използват стандартни отговори, които имат за цел да представят недостатъка в добра светлина, така че всъщност да изглежда като позитивна черта. Например „Ich bin Perfektionist und brauche daher manchmal mehr Zeit für meine Aufgaben“. Директен превод „Перфекционист съм, затова понякога се нуждая от повече време, за да доведа задачите до край“. Същинското значение „Не умея да управлявам времето си, затова понякога не успявам да си свърша работата“. Вместо да правиш такива прозрачни опити да прикриеш недостатъците си, формулирай директно в коя сфера не си най-добър и имаш потенциал за развитие. Фактът, че си наясно с това, също е положителен знак.

4. Was war bis jetzt Ihr größter beruflicher Erfolg/Misserfolg?

Кое е най-голямото Ви професионално постижение/Кой е най-големият Ви професионален провал до сега?

При тази ситуация също няма смисъл изкуствено да „фризираш“ фактите. Подготви примери както за постижения, така и за неуспехи в професионалната сфера. Целта на този и подобни въпроси е да се види до колко умееш да преценяваш дадени ситуации обективно и най-вече – кои поуки си си взел от тях.

5. Warum sollen wir uns für Sie entscheiden?

Защо трябва да изберем Вас?

Тук интервюиращият обръща перспективата на разговора и поставя теб в неговата ситуация. Най-добрият подход в този случай е да обобщиш отново изискванията за тази позиция и фактите от твоето професионално развитие, които показват, че ти си най-добрият кандидат за това място. По принцип е важно при твоята подготовка да се поставиш мислено на мястото на работодателя и да подготвиш убедителни аргументи за това, че ти си правилният човек.

6. Haben Sie noch Fragen?

Имате ли въпроси?

Обикновено на края на разговора интервюиращите питат дали от твоя страна има някакви въпроси. Приготви предварително въпросите, даже можеш да си ги запишеш и вземеш записките с теб. Формулирай въпроси, които са възникнали след задълбоченото ти занимание с изискванията на позицията и компанията. Например „Was sind Ihre Erwartungen an jemanden in dieser Position?“ (Какви са очакванията Ви към изпълняващия тази позиция?). Избягвай да питаш за отпуска или допълнителни облаги при първия разговор. Това ще направи по-скоро негативно впечатление.

Не е изключено в разговора да възникнат още въпроси, които да задълбочат посочените теми. Колкото по-добре си подготвен за интервюто, толкова по-самоуверен ще бъдеш на разговора. Във всеки случай добрата подготовка за интервюто ще те издигне в очите на твоя събеседник.

Какъв е твоят опит от интервюта в Германия или интервюта в България на немски? Ще се радвам да споделиш в коментарите.

Ако статията ти хареса, сподели я с твоите приятели. Абонирай се за моя бюлетин, за да не пропуснеш следващите статии на блога.

Foto: © Pexels.com / stock.tookapic.com

 

Schreibe einen Kommentar

Abonniere meinen Newsletter und erhalte jede Woche ein neues Lern-Video. Zusätzlich bekommst Du eine Liste mit Business-Deutsch-Redewendungen. KOSTENLOS.

Meine besten Tipps zum Deutschlernen

Abonniere meinen Newsletter! Dann bekommst Du jede Woche ein Lern-Video von mir. Als Geschenk erhältst Du zusätzlich eine Liste mit 28 Business-Deutsch-Redewendungen. KOSTENLOS.

Sicherheit hat oberste Priorität. Deine Daten werden nicht weiterverkauft. Mehr Infos zum Datenschutz findest Du auf der Seite "Datenschutzerklärung".