ВАШАТА ЦЕЛ Е ДА ГОВОРИТЕ БИЗНЕС НЕМСКИ С ЛЕКОТА И УДОВОЛСТВИЕ?

Или всъщност искате да спечелите доверието на Вашите немски бизнес партньори?

(Видео) Защо ни е трудно да разбираме какво казват германците?

(Видео) Защо ни е трудно да разбираме какво казват германците?

Защо те е страх да говориш немски? Дали притеснението не идва от факта, че не винаги улавяш смисъла на това, което казват германците?

Умееш ли да разбираш немската реч от раз?

Когато това не ти се отдаде, се получават принудителни паузи в разговора, трескаво размишляваш какво да кажеш и как да го кажеш. Ако допълнително събеседникът ти прояви нетърпение, съвсем блокираш.

Не се притеснявай – това има естествено обяснение.

Представи си немския като бягане с препятствия. Нека да приемем, че граматиката, говоренето и лексиката представляват някои от тези препятствия.

А сега нека да си представим слушането с разбиране.
Това е наред с говоренето най-голямото препятствие, което трябва да преодолеем.

Защо е така?

Това се дължи на факта, че мозъкът ни обработва майчиния и чужд език по различен начин.

Когато слушаме родния си език, автоматично улавяме и интерпретираме сигналите. В нашето съзнание същетвуват мозачни връзки, образувани благодарение на многогодишния опит с езика. Не ни е трудно да улавяме и разграничаваме важната информация. Това става несъзнателно.

При чуждия език липсва този дългогодишен опит на слушане, ето защо нямаме създадена ментална карта в нашето съзнание, чрез която да интерпретираме чутото. Мелодията, произношението и интонацията на немския са различни от българския и това затруднява допълнително тълкуването на речта.

Процесът на слушането на немски е целенасочен, защото липсват уменията за ествественото разграничаване на важната от незначителната информация. Това води до затормозяване на кратковременната памет, където се съхраняват чутите сигнали. Ето защо процесът на слушане е толкова изморителен. Той изисква пълна концентрация.

Когато не разбираме какво казва нашият събеседник, не можем да реагираме адекватно. Това води до чувство за безпомощност.

Ето защо е обяснимо, защо изпитваш притеснение да говориш. Притесняваш се от това как да реагираш в ситуация, когато не разбираш, за какво става въпрос.

За да продолееш тази неловка ситуация има обаче само един начин – да слушаш колкото се може повече, така че мозъкът ти да образува необходимите връзки за спонтанно тълкуване на езика.

Как можеш да постигнеш това?

1. Прави фонетични упражнения

Ако учиш с учебник, в него със сигурност има упражнения за фонетиката. Не ги пренебрегвай, а усърдно прави и тях. Те ще ти помогнат да свикнеш със звученето на буквите и така в последствие ще улеснят тълкуването на думите.

2. Повтаряй това, което чуваш около теб

Ако живееш в Германия, си конфронтиран всеки ден с немска реч. В метрото, в автобуса на път за работа. Когато чуеш някоя дума или израз, повтаряй ги наум и то с интонацията, която е използвал германеца.
Така с времето ще започнеш да различаваш по-лесно отделните думи.

3. Чети немски текст на глас и се запиши на аудио

Слушай записа и анализирай до колко произношението ти се различава от призношението на германците. На кои звуци трябва да обърнеш внимание?

4. Гледай YouTube видеа на немски

Този метод използвам аз лично, за да усъвършенствам английския си. Гледам редовно видеа на английски. Избирам теми, които ме интересуват, така че да мога да разбирам за какво става въпрос от контекста. Чрез слушането подобрявам не само разбирането, а и уча нови думи.

5. Слушай подкаст на немски

Благодарение на модерната техника е възможно да се потопиш напълно в немска среда, дори и да не си в Германия. Можеш да реализираш това като свалиш немски подкастове и ги слушаш редовно. Страницата Deutsche Welle например предлага подкастове на различни теми.

Това бяха 5 начина как да подобриш уменията си да слушаш и разбираш езика. В началото ще ти е трудно, но не се отказвай, дори и да не разбираш почти нищо от това, за което се говори.

Viel Spaß beim Deutschlernen!

Оставете коментар

Искате ли списък с 70 телефонни фрази? Абонирайте се за седмичния бюлетин и ще получите списъка като подарък! Напълно безплатно! Можете да се отпишете отново по всяко време. Вашите данни не се продават на трети лица.

Ако не искате да пропуснете някоя от статиите, абонирайте се за моя бюлетин.

Като подарък ще получите списък с 70 фрази за телефонен разговор!

Напълно безплатно!

Вашите данни не се продават на трети лица и не се използват за Спам. Данните не се продават на трети лица. Можете да се отпишете от бюлетина по всяко време. Повече информация за това как се обработват данните можете да намерите на страницата Datenschutzerklärung