ВАШАТА ЦЕЛ Е ДА ГОВОРИТЕ БИЗНЕС НЕМСКИ С ЛЕКОТА И УДОВОЛСТВИЕ?

Или всъщност искате да спечелите доверието на Вашите немски бизнес партньори?

(Видео) Колко време ти е необходимо, за да научиш немски

(Видео) Колко време ти е необходимо, за да научиш немски

Един от първите въпроси, който ми зададе мой клиент, беше “Колко време ще ми е необходимо, за да науча езика?”. Учудих се, че ми задава този въпрос, защото той вече беше на ниво C1 и можеше да говори свободно и добре.
Исках да му дам кратък и ясен отговор, но разбрах, че никак не ми е лесно да отговоря категорично.

Установих също, че този въпрос вълнува почти всички ученици, затова днес ще споделя с теб моя опит по темата.

Първо е наистина важно да се каже, че ученето на език и особено на немски, е строго индивидуален процес. Той се влияе от множество фактори.
От личната ми практика съм установила четири фактора, които влияят на учебния процес.

В зависимост от тях продължителността на учене може да бъде от 5 месеца до 5 години.

Единият от факторите, които определят учебния процес е субективното усещане у хората за познанията им по немски, което се различава значително от обективните параметри за владеенето на езика, като например взет изпит. Ако ти си убеден, че знаеш немски, ще говориш немски. Ако си на мнениe, че не можеш немски – няма да проговориш.

Има ученици, които след А1 говорят свободно, други се притесняват от разговор, дори и да имат сертификат за Б2 . Въпреки че те обективно имат повече опит и знания, смятат, че не знаят езика. Наблюдавам също и интересно развитие в някои от груповите курсове. Ученици, които знаят граматиката много добре, но се притесняват да говорят, преценяват знанията на съучениците си с по-слаба граматика, но с повече дар слово за по-добри от собствените им.

Мога да потвърдя това и от собствения си опит. На 16 години дойдох в Германия по програма на разменни начала и живях за първи път продължително в немско семейство. Първите няколко седмици имах чувството, че не знам немски. Обективно обаче бях една от най-добрите ученички в моя клас в гимназията, т.е. с отлични оценки по немски. Бях много объркана от факта, че на теория знам много, а на практика не мога да схващам смисъла на това, което се говори около мен.

Разбира се, моята цел беше висока – да мога да посещавам немското училище и да участвам активно в заниманията, т.е да говоря и пиша като моите немски съученици.

Затова освен да преосмислиш нагласата си и субективното усещане за собствените ти знанията е важно да определиш точно каква е целта ти при ученето на немски – искаш ли да го говориш само разговорно или искаш да работиш с немски и да пишеш десертация, например?

Ако съдя по мен и моята цел, която си бях поставила, мога да кажа, че докато се науча да говоря немски така както сега, т.е. като германка без акцент, са ми трябвали около 12 години! Започнах да уча езика още на 6 годишна възраст в Алианса в София. По-късно, след подготвителния клас в немската гимазия в Ловеч и една учебна година в Германия, това беше в 10-ти клас, най-после започнах да говоря без притеснения. Тогава бях на 18 години.
Разбира се, не съм учила само езика през тези 12 години. Ето защо, ако отсея това време, мога да твърдя, че са ми били нужни 3 години интензивно занимание с немски език.

Като казвам интензивно занимание имам предвид всеки ден по най-малко 6 часа активно говорене и писане на немски.

Ето защо третият фактор, който определя продължителността на учебния процес е времето, което отделяш за ученето на езика. Ако учиш по 6 часа на ден, разбира се, че ще напреднеш по-бързо, отколкото ако отделяш само по 2 часа на седмица.

Аз лично добих увереност да говоря най-вече след като се реших и отпуснах да говоря само на немски. Поставена в немска среда имах възможността да упражнявам езика всекидневно.

Това е и четвъртият определящ фактор, който ще ускори процеса на учене: до колко активно упражняваш знанията си и се възползваш от възможностите за говорене на езика.

Искам с тези мои разсъждения да ти вдъхна повече уверност, особено ако учиш немски от известно време и имаш чувството, че не напредваш.
Ако целта ти е да знаеш разговорен немски, може би вече си достигнал точното ниво, което ти трябва. Бъди горд със себе си и не се притеснявай да говориш. Наблегни тогава повече на упражняването на езика.

Ако се стремиш да говориш и пишеш на високо ниво, и нямаш възможност да отделяш по 6 часа на ден за езика, е реалистично процесът на учене да трае между 3 и 5 години.

Освен това има разлика между знаенето на немски на теория и това, наистина да можеш да го прилагаш активно. За свободното ползване на езика на високо ниво са необходими около 3 години.

Определи собствената си цел и провери каква ти е нагласата – може би си прекалено критичен към себе си.
Така ще можеш да добиеш реалистично чувство за това, колко време ще ти е необходимо, за да научиш езика.

Не забравяай, че се учим, докато сме живи. Иначе би било много скучно.

Едно нещо е сигурно – ученето на немски изисква упоритост, търпение и постоянство. Подобно е на желанието да промениш начина си на хранене с по-здравословен – това не става от днес за утре. Нужни са време и воля!

В този смисъл не се отчайвай, а винаги се фокусирай в крайната цел, която преследваш и контролирай вътрешната си нагласа. Не забрявай, че правиш това за себе си и за по-доброто си бъдеще.

One Response to (Видео) Колко време ти е необходимо, за да научиш немски

Оставете коментар

Искате ли списък с 70 телефонни фрази? Абонирайте се за седмичния бюлетин и ще получите списъка като подарък! Напълно безплатно! Можете да се отпишете отново по всяко време. Вашите данни не се продават на трети лица.

Ако не искате да пропуснете някоя от статиите, абонирайте се за моя бюлетин.

Като подарък ще получите списък с 70 фрази за телефонен разговор!

Напълно безплатно!

Вашите данни не се продават на трети лица и не се използват за Спам. Данните не се продават на трети лица. Можете да се отпишете от бюлетина по всяко време. Повече информация за това как се обработват данните можете да намерите на страницата Datenschutzerklärung