DEIN ZIEL IST ES BUSINESS-DEUTSCH MIT LEICHTIGKEIT ZU SPRECHEN?

Lerne Business-Deutsch und erreiche Deine beruflichen Ziele

Страхът от говоренето на немски и как да го преодолеем

Страхът от говоренето на немски и как да го преодолеем

Чувството за страх е нож с две остриета. От една страна то ни е дадено от природата, за да ни предпазва от опасни ситуации, които застрашават физическото ни здраве. Когато изпитваме страх – който предизвиква идентични реакции като стрес – активираме тялото, вниманието ни се увеличава, ритъмът на сърцето и пулсът ни се забързват и ни пренасят в състояние на готовност за отбрана. Оттук нататък съществуват две възможности как да действаме и те са описани най-точно с английската скоропоговорка „Fight-or-flight“ (Kampf oder Flucht). Страхът е естествена реакция в ситуации, които интерпретираме като опасни. И точно в това се състои „недостатъкът“ на това чувство – то не различава между обективно опасни ситуации, като например нападение от мечка гризли, и ситуации, които не са животозастрашаващи, но са свързани с редица други негативни чувства, които предизвикват най-вече душевно неудобство. Като например говоренето на немски.

Затова до определена степен държим в ръцете си лоста за управление на страха. Ако разберем защо ни е страх в определени ситуации и ги анализираме обективно, съществува реалният шанс, индивидуално усещаната заплаха да отслабне и така да не предизвиква повече стрес или страх у нас. Това би било голяма крачка напред по пътя за постигането на нашите цели, а именно говоренето без притеснение.

Преди няколко месеца помолих теб, читателя на блога, да попълниш кратка анкета, която съдържаше въпроса „Коя според теб е най-голямата трудност при ученето на немски?“. Най-често посочваният отговор е „Свободното говорене“, следван непосредствено от мнението „Да преодолееш страха си да говориш“. По-маловажна като трудност се оказва граматиката на езика.

Този резултат съответства и на личните ми впечатления от работата с моите ученици. Когато започнем да работим заедно, те вече владеят граматиката много добре, но имат едно неопределимо усещане, че знанията им не са достатъчни за воденето на свободен разговор. Ето защо въпросът „Как да преодолеем страха си от говоренето“ ме занимава не само във всекидневната ми практика, а е универсален и за повечето ученици.

Ето защо в тази статия ще ти предложа 7 стратегии, с помощта на които можеш да преодолееш страха си и да се отпуснеш да говориш. Първо обаче нека да си зададем следния въпрос.

Защо ни е страх да говорим немски?

Ако погледнем обективно на един разговор с германец, не можем да сравним тази ситуация с такава, която застрашава живота ни. Не съществува опасност да бъдем наранени физически и въпреки това чувството за страх ни кара да реагираме често по неадекватен начин и в крайна сметка води до там, че избягваме такива ситуации напълно, до колкото е възможно.  Щом няма директна физическа заплаха, то тогава кои са причините за чувството на неудобство и смущение?

Колкото повече размишлявам над този въпрос, толкова повече съм убедена, че това, от което най-вече ни е страх, е реакцията на отсрещната страна и това как тя ще рефлектира върху нашето душевно състояние.

„Аз не съм глупав и не искам да ме смятат за такъв“ – това беше обяснението на един от моите ученици, който вече е на ниво C1 и въпреки това има чувството, че „не може да говори“. Социалната оценка за нас въз основа на езиковите ни знания е разковничето, което задейства червения бутон на паника в нашето съзнание. Какво ще си помислят хората? Как ще ме възприемат? Ще ме вземат ли на сериозно? Дори тези и подобни мисли да не ти минават съзнателно през главата, те са причината за твоето притеснение. Погледнато отстрани тези съображения не важат само при говоренето на немски или друг чужд език, а засягат всяко друго начинание, което ни излага на показ и може да бъде оценено от обществеността. Ние не се страхуваме, че ще бъдем „изядени“, a че нашите действия ще бъдат оценени по един или друг начин, който евентуално може да не е в съответствие с желаната ни самооценка. Всички действия, които ни карат да напуснем зоната си на комфорт и да поемем риск, крият реална потенциална заплаха за нашето самочувствие. Тази „ментална мечка гризли“ предизвиква у нас реално чувство на страх. Знаем, че този ментален звяр – за разлика от истинските мечки – не представлява реална опасност за живота ни. Най-лошото нещо, което може да ни се случи е да останем неразбрани, което не е „болка за умиране“. Тогава имаме възможността да преминем на английски (ако се изразяваме по-лесно на този език) или да вкараме в действие жестовете с ръце и крака. Нека да погледнем тогава на тази „мечка“ като на нещо, което може да се контролира. Нека я приветстваме, вместо да се опитваме да я прогоним. Нека й кажем „Добре, разбирам, че се опитваш да ме предпазиш от негативни емоции, но това не ми помага да постигна целта си. За да се науча да говоря, трябва да използвам всяка възможност, която ми се предоставя и то без да мисля предварително за последиците. Защото колкото повече говоря, толкова по-бързо ще мога да те опитомя напълно.“

Как да опитомим мечката Страх

Говоренето на немски не представлява реална физическа заплаха, така че не би трябвало да предизвиква у нас чувството на страх. Това е лесно казано и звучи толкова убедително колкото и пожеланията за успех преди важен изпит. За да се превърне в контролируем фактор притеснението, е важно да развием стратегии, които да ни помагат конкретно в случаите, когато чуем ръмженето на мислената мечка. Тези стратегии могат да бъдат разделени в две категории: ментални и практически. Първите засягат нашата нагласа спрямо разговорната ситуация, а последните са конкретни начини за подобряването на израза, произношението и разбирането на езика. Приеми тези стратегии и усети как постепенно, стъпка по стъпка, ще се разделиш с притеснението си.

Ментална нагласа – 4 мантри за отпускане при говорене

Грешките са мои приятели, а не врагове. Разбира се, че не е приятно когато правиш грешки и те поправят, все едно си малко дете. Вече си стигнал толкова далеч и си се доказал многократно, защо пак да се чувстваш като първолак? Защото всеки път, когато грешиш при говоренето, печелиш опит. Една грешка, повторена и поправена няколко пъти, се запечатва по-добре в съзнанието ти отколкото, ако прочетеш за нея в учебника. Освен това – за разлика от училище – няма да получиш лоша оценка. Колкото повече грешки, толкова по-добре.

Германците приветстват това, че говоря немски. Владеенето на немски е безценен джокер при общуването с германци. Дори и да говорят английски, те винаги са впечатлени от чужденци, които владеят немски. Както е казал Мандела „Когато говориш с някого на език, който той разбира, достигаш до ума му. Когато говориш с някого на неговия език, то тогава докосваш сърцето му.“

Може да не е проблем да се оправяш на английски в Берлин, Франкфурт или Мюнхен, но в по-малките градове нямаш гаранция, че ще бъдеш разбран от твоите съседи. Ние сме социални същества и имаме нужда от комуникацията с други хора. Говоренето на езика допринася за чувството на принадлежност и комфорт. Това е единственият начин да се почустваш „вкъщи“.

Желанието ми да говоря е по-голямо от моето Его. Егото е като воин, който отстоява своите позиции на всяка цена. То ни „предпазва“ от ситуации, в които може да бъде наранено. Не, не, по-добре да си караме както до сега, да не поемаме рискове и отговорност за нашите действия. Тогава няма и опасност да нараним този неосъзнат, но изключително властен механизъм за самосъхранение.

Аз съм отговорен за това, да говоря свободно. Това е може би най-важната предпоставка за отпускането при говоренето и въобще за научаването на немски. Осъзнай и приеми отговорността, която носиш в процеса на усъвършенстване. Не търси причини във външни фактори, които не са контролируеми. Не си внушавай, че твоите събеседници, твоите учители, ситуацията, в която се намираш и т.н. не ти предоставят идеалните условия за говорене. Давай 100% от себе си и винаги си задавай въпроса „Как мога да се подобря?“.

Практически съвети – 3 начина за упражняване на говоренето

Говори всеки ден. Когато правим нещо редовно, ние първо постепенно загубваме страха си от него и второ се усъвършенстваме. Нека вземем карането на кола. Сигурно още си спомняш как ти се свиваше коремът при мисълта за изпита по кормуване. Днес се качваш на колата без въобще да се замисляш и дори не си спомняш как си стигнал до работното си място – толкова вече автоматично протича действието „каране на кола“, че вече не може и да става въпрос за притеснение. Използвай този механизъм за развиване на навик и при говоренето на немски. Търси всеки ден ситуации, в които трябва да говориш. Ако нямаш събеседник, говори си наум. Да, звучи странно, но функционира. Планирай например наум плана си за деня на немски. Или си представи как обясняваш на новия си познат германец кои са забележителностите в твоя град.

Übung macht den Meister!

Имитирай. Малките деца учат майчиния си език чрез слушане и повтаряне. Не четат учебници и никой не им предава граматиката. Те слушат и „попиват“. Този процес трае около 1 година преди да започнат да повтарят първите думи и още по-дълго, докато започнат да образуват изречения. Като възрастни имаме предимството, че разполагаме с вече развити възприятия, така че да можем да слушаме осъзнато чуждия език от първия ден. Нека да се възползваме от това. На страницата Slowgerman ще намериш текстове, които авторката прочита бавно. Освен това предоставя текстовете за разпечатка, така че можеш да слушаш и четеш едновременно. Така ще подобриш фонетиката си, която е изключително важна не само при говоренето, а и при разбирането на чуждия език.

Ако предпочиташ видео, можеш да се възползваш от YouTube-канала Easy German.

Преразказвай текстове. За да можем да образуваме нервни връзки за говоренето на немски, е необходимо да повтаряме думите и изразите, които научаваме. Най-добрият начин за активно осмисляне на прочетеното е преразказването. Чети кратки текстове на немски и ги предавай със свои думи или почти наизуст. Преразказването ти помага да усвоиш структурата на изреченията и да свикнеш с начина на изказване. На тази страница под линка „Lesetexte“ ще намериш различни текстове за четене с упражнения.

Мислеше ли си, че ще е лесно да преодолееш страха си? Не, за съжаление трбва да те разочаровам – това не е така. По-горе описаните стратегии изискват от теб да напуснеш зоната си на комфорт и да промениш сегашната ситуация. Как иначе можеш да постигнеш различни резултати? Както е казал Айнщайн

Die Definition von Wahnsinn ist, immer wieder das Gleiche zu tun und andere Ergebnisse zu erwarten.

Ако беше лесно, всеки щеше да говори перфектно. Ти сега обаче знаеш коя е правилната нагласа и кои стъпки ще те доближат до крайната ти цел. Поеми нещата в твои ръце.

 

Foto: © Gratisography.com

4 Responses to Страхът от говоренето на немски и как да го преодолеем

  1. Досега не съм намирала толкова изчерпателна статия със съвети за усвояването на чужд език!
    Много благодаря!!!

Schreibe einen Kommentar

Abonniere meinen Newsletter und erhalte jede Woche ein neues Lern-Video. Zusätzlich bekommst Du eine Liste mit Business-Deutsch-Redewendungen. KOSTENLOS.

Meine besten Tipps zum Deutschlernen

Du hast noch Angst, Deutsch im Büro zu sprechen? Dann schaue Dir meinen kostenlosen Mini-Kurs „Business-Deutsch mit Selbstvertrauen sprechen" an:

Sicherheit hat oberste Priorität. Deine Daten werden nicht weiterverkauft. Mehr Infos zum Datenschutz findest Du auf der Seite "Datenschutzerklärung".